23.05.2011

Verp 6.3/6.3E kasutamine laivõrgus


Kuidas saab kasutada programmi VERP 6.3 üle laivõrgu/Interneti?

Raamatupidamisprogramm VERP 6.3 on mõeldud kasutamiseks kohtvõrgus. Ainus võimalus kasutada programmi üle Interneti mujal asuvatest töökohtadest on Windowsi Terminal Service`i/Remote Desktopi kaudu.

Üldreeglina on selleks vajalik osta Windowsi server (Windows Server 2012/2012 R2/2016/2019 või uuem server) koos vajalike litsentsidega, installeerida sinna programm VERP ja tekitada Interneti kaudu ühenduvatele kasutajatele võimalus luua selle serveriga Remote Desktop`i ühendus. Sellisel juhul saavad mitu kasutajat samaaegselt üle Interneti selle arvuti kaudu VERP-i kasutada.

Kui üle Interneti on vaja luua juurdepääs ainult ühele kasutajale või kui on juurdepääs vajalik selleks, et muidu töökohal olev kasutaja saaks vajadusel kasutada VERP-i näiteks kodust, siis saab päris Windowsi serveri asemel kasutada ka näiteks Windowsi Pro versiooni (Windows 10 Pro, Windows 8.1 Pro) kasutavat tööarvutit, kuhu on installeeritud VERP. Nimelt tuleb nende Windowsi versioonidega kaasa ühe kasutaja versioon Terminal Service`st. Kui nüüd sellisele arvutile tekitada võimalus Remote Desktop`ga Internetist ühendust luua, siis saab 1 kasutaja sellise arvuti kaudu VERP`i kasutada üle Interneti. Samal ajal aga ei saa keegi teine seda arvutit niisama kasutada - s.t. ei ole võimalik, et üks kasutaja kasutab arvutit kohapeal ja teine üle Interneti.